Het realiseren van een gelijkmatig klimaat met een juiste luchtvochtigheid kan weleens een uitdaging zijn. Ook met twee of zelfs drie schermen ontstaan situaties waarin het instrumentarium van een teler tekort kan schieten.
Lange en vooral droge zomers. Het is een probleem waar niet alleen West-Europa mee te maken heeft. Ook Zuid-Korea kampt in de zomermaanden met extreme droogte, waardoor er te weinig gietwater voor de glastuinbouw is. In een tomatenkwekerij van 10 hectare in het zuiden van het land werd het probleem zo urgent dat de oplossing van de andere kant van de aardbol vandaan moest komen: een installatie van Van der Ende Groep om van rivierwater schoon gietwater te maken.
Middenin het teeltseizoen was hiervoor een snelle oplossing vereist. Die oplossing was voorhanden in Maasdijk: een installatie met een automatisch filter, ultrafiltratie en omgekeerde osmose. Het automatisch filter verwijdert alle grote niet opgeloste delen. De ultrafiltratietechniek zorgt ervoor dat de kleine niet opgeloste delen - waaronder bacteriƫn, virussen en schimmels - gefilterd worden uit het gietwater. Vervolgens waarborgt omgekeerde osmose dat zouten worden verwijderd, waardoor schoon gietwater ontstaat.
Vanwege het coronavirus is er geen mogelijkheid om een supervisor naar Zuid-Korea te sturen, die ter plekke toezicht houdt en uitleg geeft. Gelukkig is de Zuid-Koreaanse installateur technologisch goed onderlegd. Via een remote verbinding kunnen de eigen engineers het installatietraject 8800 kilometer verderop realtime volgen. In een groepsapp met specialisten uit Maasdijk en Zuid-Korea worden vragen gesteld en beantwoord. Er komen zelfs VR-brillen, om via virtual reality te kunnen meekijken naar de werkzaamheden ter plekke. In slechts vijf dagen klaren de Zuid-Koreanen de klus. Live zien onze engineers dat sensoren, pompen, kleppen, inputs en outputs doen wat ze moeten doen, met hier en daar een kleine finetuning. Weer twee dagen later komt het eerste geschikte irrigatiewater uit de installatie, met maar liefst 99,7% van de zouten eruit gefilterd. Met 70% is ook de recovery (het percentage schoon water dat overblijft) bijzonder hoog.