Schade windhoos geschat op tien miljoen

Bijna dertig telers getroffen De afgelopen dagen werd de omvang van de schade, veroorzaakt door een windhoos die vorige week donderdag over een stukje Westland trok, steeds duidelijker. De beelden van de windhoos of beter van het spoor dat hij achterliet, liegen er niet om: een handvol telers heeft de volle laag gekregen.

Daaromheen zijn er enkelen met een paar stukke ruiten en weer daarbuiten collega-tuinders die er met de schrik vanaf kwamen. Al met al zijn er 'een kleine dertig bedrijven die schade hebben geleden', aldus Joke Vreugdenhil namens Rampendienst Westland.

10 miljoen
Interpolis is bezig de schade op te maken. Afgelopen vrijdag werd al met een helikopter over het getroffen gebied gevlogen en werd de omvang al min of meer duidelijk, maar het precieze in kaart brengen vergt meer tijd. "Dat duurt even, want je kunt van bovenaf wel constateren dat er glas kapot is, maar wat er in en om de kassen zoal gebeurd is is niet met het maken van één fotootje duidelijk", aldus Adri Witlox, woordvoerder bij verzekeraar. "Maar een eerste, grove indicatie is nu wel te maken. Onze taxateurs schatten de totale schade rond de 10 miljoen euro. En let wel, dat is een indicatie: zo is in een aantal gevallen nog niet te zeggen of een teelt wel of niet doorgaat, of in hoeverre een gewas als verloren moet worden beschouwd."

Het mag overigens een klein wondertje heten dat er geen lichamelijk letsel te melden is. Joke heeft gehoord van een enkel snijwondje hier en daar t.g.v. het rondvliegende glas, maar daarbij is niemand serieus gewond geraakt.

Noodgevel
Onder de getroffen tuinders zijn zowel groenten- als siertelers. De foto's van auberginekwekerij Van Onselen zijn het hele land doorgegaan. De windhoos heeft een groot deel van de kas vernietigd - maar niet de hele teelt hoeft eruit. In de kas is een noodgevel ingezet van 200 meter lang en 5 meter hoog. Afgelopen vrijdag begonnen de mannen van DoekenDraad.nl. "Het is een noodvoorziening, een gevelschermdoek om de kou zo goed mogelijk tegen te houden. We hebben het onder de gewasdraden opgehangen en netjes afgewerkt", vertelt Cees van der Kaaij. Afgelopen vrijdag om tien uur gingen ze aan de slag en zaterdag aan het begin van de middag was de klus afgerond.  "De teelt in het andere deel van de kas kan in ieder geval doorgaan. Gelukkig hadden we de materialen beschikbaar om te anticiperen op wat er gebeurd was - want ook de verzekering vraagt de telers om aan te tonen dat ze er alles aan doen om de schade te beperken. Dat hebben we gedaan."

Wel en niet

Is er voldoende glas aanwezig? Volgens Luciën Knetemann van Glasimport Greenhouses is dat het geval. Er is altijd een spanningsveld tussen kweker en leverancier, weet Lucien: voor die eerste kan het er vanzelfsprekend niet vroeg genoeg zijn en is het glas er niet vandaag, dan is het er dus niet. Een leverancier als Glasimport kijkt de markt in, ziet dat het beschikbaar is, rekent uit hoeveel en hoelang en weet dus: 'het is er wel'.

Solidariteit

Naar aanleiding van de windhoos deed Decorum een persbericht uitgaan, waarin getroffen kwekers een helpende hand werd gestoken. De organisatie heeft goed in kaart gebracht wie wat precies op voorraad heeft, opdat in geval van calamiteiten snel gehandeld kan worden. De windhoos was aanleiding te besluiten deze gezamenlijk voorraad ook aan niet-Decorum leden ter beschikking te stellen. Daarop kreeg de vereniging verschillende reacties van kwekers, die inventariseerden hoe of wat, aldus Erik van Dijk.

 

 

Publicatiedatum: 18-9-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl