Na de koffie break startten de parallelsessies. Eén daarvan werd verzorgd door Jasper van Auweraert van Sobolt. Het tuinbouwmerk van Sobolt is 30MHz. Zijn presentatie ging over het nut van een digital twin in de tuinbouw. Een digital twin is een digitale kopie van de fysieke werkelijkheid waarbij diverse databronnen worden geïntegreerd om realtime te monitoren. Het kan worden gebruikt voor diverse analyses, simulaties, sturing en forecasts. De glastuinbouw raakt steeds meer gewend aan het gebruik van databronnen. In een digital twin worden die data nu gegenereerd door sensors, robots en drones eenvoudig te gebruiken. Evenals de data vanuit de oogstregistratie en de energieprijzen. Er zijn overigens verschillende niveaus van digital twins. Door stapje voor stapje op te schalen, is het voor steeds meer toepassingen te gebruiken.
Een andere parallelsessie werd verzorgd door Anja Dieleman, Wageningen UR. In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van WUR in Bleiswijk is een komkommerproef gestart onder de naam Agros. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen. Het doel van deze proef was om te zien in hoeverre deze autonome sturing in staat is om de kas aan te sturen via intelligente algoritmes op basis van een objectieve doelfunctie. Uitgangspunten hierbij waren dat het gewas centraal staat en het klimaat een hulpmiddel is. En het doel was winstmaximalisatie. Dit is vertaald naar de opbrengst van komkommers minus de kosten van warmte, elektriciteit en CO2.
De digital twin stuurde aan met verwarming (gebaseerd op RTR) en ventilatie, gebruik van schermen, belichting, CO2, watergift en schreef een snoeistrategie voor. Het Reinforcement Learning algoritme stuurde aan op verwarming, gebruik van schermen, belichting en CO2 en maakte gebruik van een extern model voor de watergift en een vaste, van tevoren bepaalde snoeistrategie. En de aansturing door de teeltdeskundigen bestond uit een teeltplan en een watergeefstrategie. Iedere twee weken was er een proefbezoek waarbij beoordeeld, geëvalueerd en aangestuurd werd.
Resultaten autonome komkommerteelt
De resultaten van de autonome teeltstrategieën waren goed. De digital twin was lange tijd de ‘winnaar’ gezien het doel (netto winst). De laatste weken werden ze ‘ingehaald’ door de referentieteelt van de teeltdeskundigen. Anja: "Het is dus heel goed mogelijk om de kas autonoom aan te sturen op zowel kasklimaat als gewasmanagement. De digital twin is toepasbaar in de praktijk. AI heeft veel potentie, maar moet nog veel leren. Maar er zijn ook zeker uitdagingen om betrouwbare datastromen te kunnen garanderen."
Dankzij de successen die geboekt zijn, krijgt deze proef een vervolg: Agros2.
Bekijk hier het fotoalbum